top of page
PhotoRoom-20231010_131250.jpg

Ju bättre du tar hand om dina smycken, desto längre kommer de att hålla sig glänsande. Här hittar du skötselråd och tips för att förlänga dina smyckens livslängd.

Snabbfakta:

- Ta på smycket sist och ta av det först

- Kristaller och kristallpärlor är känsliga för vatten, ta av smycket innan du duschar eller badar 

- Putsa med torr och mjuk trasa

- Smycken utan kristaller/kristallpärlor kan rengöras miljövänligt med bakpulvermetoden, se film nedan

Vårt bästa råd är att lämna smycket utanför badrummet. Alla smycken mår bäst av att undvika kontakt med vatten. Kontakt med kemikalier som finns i t.ex. klor, tvål, schampo, parfym, hårspray och hudvårdsprodukter kan missfärga smycket.

 

Extra känsliga är smycken med pärlor och kristaller. Ta alltid av sådana smycken innan du duschar eller badar och ta av ringar när du tvättar händerna eller diskar. Både pärlor och kristaller tappar sin lyster och kan lossna vid kontakt med vatten eller hårda material. Har oturen ändå varit framme och en pärla eller kristall lossnat från sitt fäste - kontakta oss så hjälper vi gärna till att montera en ny.

En bra regel är att ta på ditt smycke sist och ta av det först. 

Våra smycken i guld är pläterade, vilket betyder att ädelmetallen ligger som ett ytskikt över smycket. Detta ytskikt nöts med tiden. Hur snabbt pläteringen försvinner beror på slitage och vilken hudtyp man har. Även mediciner och kosttillskott kan utsöndras genom huden och påverka slitaget. För att skydda pläteringen, undvik kontakt med hårda material och förvara smycket skyddat, gärna i den smyckesask du får med smycket. Under pläteringen i våra smycken finns alltid sterlingsilver. Det betyder att du, när pläteringen nötts bort, har ett vackert silversmycke som kan putsas och poleras om och om igen.

Rengör ditt smycke genom att putsa det med en torr och mjuk trasa. Behövs det mer rengöring? Se nedan film med tips på miljövänlig smyckesrengöring för silversmycken utan pärlor och kristaller. Behandlingen fungerar lika fint för guldpläterade silversmycken som smycken i enbart silver.  Du behöver bakpulver, kokande vatten, en glasform och aluminiumfolie. Folien går fint att återanvända vid nästa rengöring eller återvinns som metall.

bottom of page